Werkwijze

Afspraak maken

Een afspraak maken voor een fotoshoot kan via het contactformulier of telefonisch. We plannen samen een datum en tijd en kiezen een locatie. We bespreken de wensen en ideeën en stemmen af welk pakket het beste past.

 

De fotoshoot

We ontmoeten elkaar op de afgesproken locatie en nemen eerst even tijd om kennis te maken. Samen verkennen we de omgeving en gaan dan aan de slag. We nemen rustig de tijd voor de fotosessie, reken op 1 tot 1½ uur, afhankelijk van het aantal mensen.

Bij elke fotoshoot worden meerdere plekken en verschillende poses afgewisseld. Klets ondertussen gezellig met elkaar en kijk niet teveel in de camera. Volwassenen en tieners zal ik soms regisseren, kleinere kinderen laat ik meestal lekker hun gang gaan.

Nabewerking en levering

Na de fotoshoot maak ik een selectie uit de foto’s (gemiddeld 15-25 stuks) voor de eerste nabewerking. Ik controleer deze foto’s stuk voor stuk op contrast, kleur en uitsnede. Ook zet ik een aantal foto’s om naar zwart-wit.

Wanneer de selectie en bewerking klaar is, plaats ik de foto’s op een afgeschermde online gallery en krijg je een mail met de inlog gegevens. Dit duurt 1-2 weken.

Vanuit de online gallery bepaal jij welke foto’s  je digitaal en/of geprint wilt ontvangen. Zodra jij je keuze hebt doorgegeven, gaan de gekozen foto’s door een tweede nabewerkingsronde. Daarbij zal ik ook eventuele kleine oneffenheden retoucheren. Je krijgt ondertussen de factuur en zodra de betaling binnen is, stuur ik de bestanden met WeTransfer en ga ik de afdrukken bestellen. De totale doorlooptijd van dit deel is ook afhankelijk van jou, mijn deel kost ongeveer 1 week.

De levertijd van een print kan variëren van 1-3 weken. Zodra een print bij mij binnenkomt, controleer ik deze op eventuele fouten. Daarna kan je de bestelling komen afhalen of laten opsturen.

Prints en Bestanden

Ik lever professionele prints op verschillende materialen: glossy of lustre fotopapier, fine-art vakprint, canvas, hout, dibond, aluminium en acryl. Graag adviseer ik hierin, zodat er straks echt een topstuk aan de wand hangt. Daarvoor zal ik na afloop van de shoot wat demo prints laten zien; we kunnen altijd nog een aparte afspraak inplannen.

Verder kan ik ook extra digitale fotobestanden leveren.

Een overzicht van de prijzen voor de verschillende producten vind je in de prijslijst op de tarieven pagina.

Fotoshoot op locatie

Ik fotografeer mensen het liefst op locatie. Dat geeft veel meer sfeer aan foto’s dan een witte studio achtergrond. Bovendien is er op locatie vaak letterlijk en figuurlijk meer bewegingsvrijheid dan in een studio. En dat is prettig voor iedereen, niet alleen voor kinderen.

Locaties in de buitenlucht zijn elk seizoen weer anders. Maak je niet druk over het weer: het natuurlijke licht is altijd mooi. Met een Hollandse wolkenlucht zelfs nog mooier. Bij regen verplaatsen we de fotoshoot. Zo vaak is dat niet nodig: het is in Nederland gemiddeld 93% van de tijd droog, dat is ruim 22 uur per dag.

Zonder goed licht geen goede foto’s. Ik maak gebruik van het natuurlijke licht, waar nodig aangevuld met mijn eigen lichtbronnen. Vooral in de zomermaanden kunnen fotoshoots in de buitenlucht het beste gepland worden aan het begin of einde van de dag, dan is er mooi zacht licht van de laagstaande zon.

Denk vooral niet te ingewikkeld bij het kiezen van een locatie. Je eigen tuin kan al genoeg zijn voor een geweldige fotoshoot. Bij wisselvallig weer biedt een overdekte plek zoals een stationshal of parkeergarage soms uitkomst. Uiteraard kan ik adviseren over leuke locaties in en rond Utrecht. 

Kledingtips

De beste kleding voor een fotoshoot is kleding waarin jij je prettig voelt. Een enorm cliché maar wel belangrijk. De volgende tips liggen iets minder voor de hand:

  • Houd rekening met de locatie. Vind de fotoshoot plaats in een bos? Wees dan voorzichtig met donkere kleuren omdat die gemakkelijk wegvallen tegen de achtergrond. Vind de fotoshoot plaats op het strand? Kies dan niet alleen wit en beige om een saai beeld te voorkomen.
  • Laat kleding met drukke prints in de kast hangen. Opvallende prints en logo’s trekken namelijk de aandacht. Jij moet zelf centraal staan op de foto, niet je outfit. Bovendien geeft een print vaak een rommelig beeld.
  • Bij een groepsfoto ontstaat vanzelf eenheid als jullie de kleuren op elkaar afstemmen. Kies bijvoorbeeld verschillende tinten van dezelfde kleur. Wit met spijkergoed is misschien minder origineel maar werkt ook heel goed. Een vuistregel is niet meer dan drie verschillende, bij elkaar passende kleuren.
  • Kies voor meerdere laagjes kleding of neem een extra setje mee om te variëren.
  • Gebruik geen make-up of foundation met glitters. Dat kan op de foto rare vlekjes en spikkels op je gezicht geven.
  • Neem een tas mee en haal je sleutels, telefoons etc. uit de (broek)zakken tijdens de fotoshoot.
  • Tot slot nogmaals de allerbelangrijkste tip: Kies voor een outfit waarin jij je lekker voelt.