Een fotoalbum van de Parelsessies

Een tijdje geleden kreeg ik een aanbod van Saal-digital om hun fotoalbum te testen. Dit aanbod kwam precies op het juiste moment. Ik was namelijk van plan om een fotoboek te maken met concertfoto’s die ik de laatste jaren maak van de Parelsessies.

De Parelsessies

De Parelsessies zijn een initiatief van de Parel van Zuilen, Joost van Es (muzikant en programmeur) en een aantal vrijwilligers. Bijna elke maandagavond is er een concert uit de wereld van Folk, bluegrass, singer-songwriter en wereldmuziek. Kortom, muziek die je iets doet omdat er een ziel in zit. De Parelsessies zijn inmiddels niet meer weg te denken en vormen voor vele bezoekers een vast muzikaal moment in de week.

Het fotoalbum

Terug naar het album van Saal-digital. Voor het ontwerpen van het album had ik twee keuzes, het ontwerpprogramma van de fabrikant, of mijn eigen ontwerpprogramma dat ik o.a. voor trouwalbums gebruik. Ik koos voor het eerste omdat de meeste gebruikers niet zullen beschikken over speciale albumontwerpsoftware. Na de vlekkeloze installatie van de software kon ik beginnen met het inladen van de geselecteerde foto’s.

Parelsessies fotoalbum Saal-digital review software overzicht

Na wat heen en weer klikken had ik vrij snel door hoe het programma werkt en kon ik beginnen met het albumontwerp. Ik heb niet veel van de uitgebreide mogelijkheden gebruikt omdat mijn albumontwerp vrij eenvoudig heb gehouden. Wat mij wel direct opviel aan de Saal-Digital ontwerpsoftware, is dat het uitlijnen van de verschillende elementen op een pagina, heel makkelijk gaat. Bij veel andere albumleveranciers levert het uitlijnen en positioneren van foto’s en teksten nogal eens problemen op. Bij de software van Saal-Digital is dit anders, met automatisch verschijnende hulplijnen is het heel eenvoudig om foto’s en teksten te plaatsen, heel handig!

 

Parelsessies fotoalbum Saal-digital review software

De ontwerpsoftware

De ontwerpsoftware biedt allerlei templates / sjablonen voor de lay-out van het album. Ook zijn er talloze clip-arts, achtergronden en designs in verschillende categorieën zoals: baby, bruiloft, vakantie enz. Ik koos voor een eigen ontwerp voor mijn lay-out. Ik wilde op elke pagina een grote foto en in de kantlijn een tekstkader voor de naam van de band en de datum van het concert. Dit ontwerp heb ik gekopieerd op elke pagina, en gelukkig gaat dat heel eenvoudig met het ontwerpprogramma. De ontwerpsoftware is heel intuïtief en help je, waar nodig, door het ontwerp en bestelproces heen.

De levering

De grootste verrassing voor mij kwam 1 dag na het plaatsen van de bestelling. Ik ontving een mail waarin Saal-digital mij, letterlijk “met vreugde”, informeerde dat mijn fotoalbum klaar was en werd verzonden. Enkele dagen later ontving ik inderdaad via DHL mijn fotoalbum.

Het album zal verpakt in een kartonnen envelop met daarin een schuim envelop, een transparant folie envelop met daarin mijn Parelsessies fotoalbum. De kwaliteit van het album is prachtig. Dik papier met prachtig afgedrukte foto’s. Zwart is ook echt zwart (heel belangrijk bij zwart-wit fotografie). Ik ben blij verrast met de algehele kwaliteit en met name ook met de afdrukkwaliteit van de foto’s. Het is duidelijk dat ze bij Saal-Digital kwaliteit willen leveren en zich (ook) richten op de professionele fotograaf.

Parelsessies fotoalbum Saal-digital review software verschillende designs