Lightroom is behalve een tool om foto’s te bewerken, vooral een tool voor het beheer van je foto archief. Al je foto’s staan in een database (LR catalogus) en dat maakt dat je heel handig en snel kunt zoeken in je archief. Foto’s verplaatsen moet je nooit buiten Lightroom om doen, hoe dat kom leer je in dit artikel.

Bij het importeren van de foto bestanden, slaat Lightroom op waar de foto bestanden staan. Voorwaarde voor een goede werking van Lightroom is dat deze locatie niet meer veranderd, je mag geen foto’s verplaatsen. Als je toch foto’s wilt verplaatsen, doe je dat het beste vanuit Lightroom en niet in de Windows Explorer of de Mac Finder.

Vanuit Lightroom kun je links in de bibliotheek module zoeken naar de tab “Mappen”. Hier zie je alle mappen van de foto’s die je ooit hebt geïmporteerd. Als je niet direct de mappenstructuur van je harddisk herkend, kun je op een map gaan staan en met de rechter muisknop kiezen voor ‘bovenliggende map tonen’ zodat meer van de mappenstructuur zichtbaar wordt. Op deze manier wordt steeds meer van je harddisk structuur zichtbaar.

foto
foto verplaatsen in lightroom niet in verkenner of finder
Om een of meerder foto’s in Lightroom te verplaatsen van de ene map naar een andere kun je ze gewoon van de ene naar de andere map slepen. Klik op de bron map en zet de raster modus aan (snel toets G). Selecteer nu de foto’s die je wilt verplaatsen en sleep een van de foto’s naar de bron map. De foto’s zijn nu verplaatst naar de doel map en Lightroom weet dat ze verplaatst zijn. Je kunt dit controleren door naar de doel map te gaan, een van de verplaatste foto’s te selecteren en met de rechter muisknop ‘Show in Explorer’ te kiezen. Explorer opent nu de doel map.

Mocht je nu toch in de situatie komen dat je buiten Lightroom om een foto of een hele map hebt verplaatst, dan is dat redelijk eenvoudig op te lossen. Hoe? Dat vertel ik in een volgend blog artikel.