Zodra je een fotobestand verhuist buiten Lightroom om, weet het programma niet meer waar de foto is gebleven. Is dit gebeurd dan moet je Lightroom vertellen waar de foto(s) zijn gebleven. Meestal merk je dat Lightroom een fotobestand kwijt is doordat het programma dit meldt zodra je een foto wilt bewerken of exporteren. Lightroom komt dan met de melding “kan bestand niet vinden” (zie voorbeeld).

Lightroom kan het fotobestand niet vinden

Dat Lightroom een bestand niet kan vinden kun je ook zien aan het uitroepteken dat wordt getoond in de rasterweergave (gridview) en op de filmstrip boven in het kader om de foto. Lightroom foto kwijt Als je op het uitroepteken klikt met de muis, dan verschijnt een popup window waarin je kunt zien welk bestand Lightroom kwijt is. Met de knop “zoeken” kun je het zoekgeraakte bestand weer opsporen, aanwijzen en toevoegen aan de Lightroom catalogus. Ben je meerder foto’s kwijt vink dat de optie “zoeken naar foto’s binnen bereik” aan.  Op deze manier zoekt Lightroom ook naar andere foto’s die zijn verhuisd naar een andere locatie.

Lightroom foto zoeken dialoog

Lightroom - dialoog: zoeken naar meerder fotobestanden

Heb je geen idee waar je de foto naar toe hebt verhuisd, dan kun je beter eerst de zoekfunctie van Windows Explorer of de MAC Finder gebruiken om het bestand te vinden. Ben je een hele map kwijt, dan wordt dit getoond in de tab “mappen” van de ontwikkel module. Bij de map die Lightroom kwijt is staat een vraagteken zoals hier in de map “wedstrijd Annika”

.Lightroom laat een vraagteken zien als het een hele map kwijt is.

Klik op de map met de rechter muisknop en kies dan “Ontbrekende map zoeken”.